De plaats waar we het liefst vertoeven

Onze Stad Damme
Over Damme… en over bier…

Damme is een schilderachtig middeleeuws stadje in de polders op een steenworp van het historische Brugge. Een schitterende plek in een natuurlijke omgeving waar u de tijd kan vinden om uit de drukte te treden en op zoek te gaan naar de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Romantiek, gezelligheid, vriendschap…

Damme heeft een mooie geschiedenis, en is bekend voor zijn boeken, cultuur, fietsroutes… en het is ook bij uitstek het centrum van de culinaire geneugten.

Er over mijmeren bij een goed glas Damme Bier maakt het plaatje helemaal perfect..

De geschiedenis van Damme

Midden 11e eeuw verzandde de waddenzee voor Brugge geleidelijk, maar in de eerste helft van de 12e eeuw kreeg Brugge opnieuw een directe verbinding met de Noordzee: overstromingen hadden een diepe en brede geul achtergelaten, het Zwin. Op het einde van die vaargeul werd ter beveiliging van het hinterland een dwarsdam gebouwd in het jaar 1168. Achter de dam ontstond een nieuwe haven, Damme (stadsrechten circa 1180).

In de 13e eeuw werd de Lieve gegraven, een kanaal dat Damme met Gent verbond. In 1213 vond hier de Slag bij Damme plaats, tussen de legers van Engeland en Frankrijk.

Door verdere verzanding van het Zwin verloor Damme haar rol als haven die werd overgenomen door Sluis.

In de 17e eeuw was Damme een versterkte stad, met een typisch stervormig grondplan. Het was een belangrijke verdedigingsplaats tot de 19e eeuw. De vestingwerken zijn nu gedeeltelijk verdwenen, maar het grondplan is in de omliggende polders nog duidelijk zichtbaar vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

 

 

Hier werd ook Tijl Uilenspiegel geboren…

Ondertussen is Damme een stad met bijna 11000 inwoners verspreid over Damme, Oostkerke, Hoeke, Lapscheure, Moerkerke, Sijsele en Vivenkapelle

Het motto van het huidig stadsbestuur is ‘tijd’: Damme wil tijd geven om naar de kern der dingen te gaan: tijd om te ontmoeten, te ontdekken en te ontplooien.

Ontmoet Damme…Ontdek Damme Bier… ontplooi jezelf…

De geschiedenis van Bier

Het bier brouwen werd zo’n 5.000 jaar voor onze jaartelling wellicht bij toeval ‘uitgevonden’. Het verhaal gaat dat een rest brood die in een kom in de regen was blijven staan en was beginnen gisten, tot de aangename ontdekking van de alcohol zou hebben geleid. Wellicht ging het zelfs om een simpele granenbrij omdat de gewone man de luxe van gebakken brood niet eens kende. Volgens de oudste afbeeldingen gebeurde dit in Soemerië, het huidige Irak.

In de middeleeuwen maakte men rechtstreeks gebruik van graan, vooral haver en in mindere mate tarwe. Pas later is men de kwaliteiten van gerst als grondstof om te brouwen gaan ontdekken.

De werkwijze bleef eeuwenlang nagenoeg dezelfde tot Pasteur de rol van de gistcellen bij de bereiding van het bier aantoonde, en de brouwerswereld afstevende op een omwenteling: de massaproductie van bier van lage gisting, de pils.

De jongste vijftig jaar vonden in de zeer traditionele brouwerswereld hoogtechnologische vernieuwingen plaats, maar de natuurlijke gang van zaken dient de brouwer nog steeds te respecteren.

Met Damme Bier versmelten we de geschiedenis van Damme met die van het bier tot een ongelooflijke lekkere en ondeugende pot gerstenat waarvoor Tijl en Nele graag weer uit hun graf zouden komen…

De kracht van de smaak puren we uit de herinnering aan de versterkte stad, we kruiden ze met de verfijnde culturele toets die vandaag over Damme heerst, gebaseerd op de fond van alle wandelaars en fietsers die in of rond Damme hun energie vinden en uitleven, geserveerd tenslotte met n toetsje Bourgondisch leven..

Damme Bier, de toekomst start hier en nu…!